Trudy Beekman en Marjan Schaap

26 juni t/m 2 augustus 2020

Marjan Schaap

beeldend kunstenaar keramische vormgeving www.marjanschaap.nl

Het werk van Marjan Schaap ontleent zijn zeggingskracht aan vormen die “de tijd” in zich dragen. Maar vooral ook aan de huid van de klei, de kleuren van natuurlijke pigmenten en oxides. De beelden vertellen over dat wat er altijd al was en altijd blijven zal: een woordeloze essentie die zich schuilhoudt in de dingen. Ook haar dierportretten komen voort uit verwondering en het zoeken naar de uitdrukking en eigenschappen van dat specifieke dier. “Verwonderen is met je blik iets omvormen tot een wonder, je afvragen wát je ziet, en het een betekenis geven, een ziel toekennen.”

De beelden zijn krachtig en kwetsbaar, strijdlustig of aandoenlijk en raadselachtig tegelijk.

Het werk is gestookt op 1200 graden en weersbestendig.

Marjan Schaap volgde de lerarenopleiding Ubbo Emmius en Academie Minerva in Groningen

en geeft les sinds 1980

Trudy Beekman

Op deze expositie ziet u enkele van mijn ‘Bermen’, zoals ik deze tekeningen noem. Ik werk graag in de gemengde techniek met een heel fijne zwarte fineliner en gebruik van ‘droge aquarel’.

‘ Bermen’ herinnert me aan de bloemrijke wegkanten in de omgeving van Amersfoort, waar ik lang gewoond heb. De bermen bloeien daar uitbundig, en dat komt vooral omdat er heel veel aan de weg gewerkt wordt. Hoe meer reuring, hoe meer sluimerende zaden ontkiemen in de berm. Na een paar jaar is dat voorbij en nemen braam, grassen en kleine boompjes de overhand. Maar bij elke nieuwbouwwijk bloeien de klaprozen volop en is iedereen blij. Wat is het toch fijn als mensen daar blij van worden.

Bekijk alle exposities