DE VERBEELDING SPREEKT

8 april t/m 15 mei 2022

Vanaf 8 april t/m 15 mei exposeert Rienk Kruiderink met vooral tekeningen en een aantal objecten.

In de loop der jaren, vanaf 2004 ontwikkelde zijn tekenwerk zich steeds meer in een ruimtelijk richting. Tekeningen werden op een paneel geplakt, in de tekeningen werden vervreemdende elementen, “objects trouvès”, opgenomen; er verschenen ruimtelijk samengestelde vormen van karton, zoals balkons, trappen, bordessen. Architectonische verwijzingen die aansloten bij het geheel van de voorstelling.        De panelen groeiden uit tot drieluiken waarin het mensfiguur een positie kon bekleden. Het gebruik van karton werd daarbij dominant, de stijlhoekiger. Al het werk bleef klein en behield een vervreemdend karakter.

Dat bracht hem op het idee om de getekende lijn uit het platte vlak te bevrijden en driedimensionaal te maken. Zo ontstonden de lijnsculpturen, eerst in karton, later uitgezaagd in hout en van groter formaat.

Door lichamelijke omstandigheden is zijn ruimtelijk werk tot stilstand gekomen en zijn de laatste jaren de tekeningen van kleiner formaat.  

Zijn tekenhand wil bewegen, arceren, beelden oproepen die associërend rondtollen in zijn hoofd. Het biedt hem de gelegenheid te zoeken naar uitdrukking, naar vorm zonder plan vooraf, meestal zonder voorbeeld naar waarneming, zonder vooraf vastgesteld onderwerp, maar al reflecterend de hand volgend. Het vreemde zichtbaar makend in figuratie die het oog moet verrassen.    Verhalend werk waarvoor de tekst nog geschreven moet worden.

Bekijk alle exposities