Banier Galerie Gewaagd
 
LICHT en OPEN - GESLOTEN
-
Johan Meeske en Ton de Vreede
-
6 juli tot en met 19 augustus 2018

De expositie zal vrijdag 6 juli om 19:30 uur worden geopend. U bent van harte welkom om dit onder het genot van een gratis hapje en drankje mee te vieren.(Klik op de flyer voor een vergroting)

(Klik op de flyer voor een vergroting)Johan Meeske

Johan Meeske behoort tot de categorie van de spontane schilders. Geen tijd verspillen aan voorstudies, maar direct vastleggen wat ter plekke als motief is uitverkoren. Hij heeft zijn leven er helemaal voor ingericht. Een grote bus om zich snel naar een te voren uitgekozen paradijs te spoeden en er eventueel in te kunnen slapen. Schragen om z'n grote houten platen, met daarop het speciale aquarelpapier, op te leggen. Een tafel voor penselen en de borden met de aangemaakte verf.

Zijn aquarellen zijn opvallend groot en hebben het directe en snelle van de gedreven, verwonderde genieter. Genieter van de onvervalste kracht van de natuur. Hij is vertaler van die eerste emotie die opkomt bij het zien van de waterstroom door het dal, of de eindeloosheid van de kustlijn.

Lucht, land en water zijn de ingrediŽnten waarmee Meeske al jaren stoeit op het maagdelijk wit van het papier. De eerste streek is bepalend voor het vervolg. Waar komt kleur of lijn, en wat moet perse open en licht zijn.

Hij koos al vroeg voor het werken met waterverf en heeft daarin een geheel eigen stijl ontwikkeld. In zijn ruige werk wordt de kracht van waterverf op een prachtige manier zichtbaar.

We zien vooral ruimte en diepte in zijn summier aangegeven landschappen. De horizon ligt hoog, en de ruimte wordt meermalen door grote vlakken van het onbeschilderde papier gedefinieerd. We zien geen details van wat dan ook. De kunstenaar houdt het groots en meeslepend. We hebben het gevoel als het ware over zijn schouder mee te kijken, zo direct en vooral ook dynamisch laat hij ons in enkele trefzekere lijnen en kleurvlakken zien wat hem op dat specifieke moment opviel. En dat in een techniek die misschien wel de moeilijkste is die er voor schilders bestaat omdat je hierin niets veranderen kunt. Alles moet meteen 'staan'. Daarom vereist deze manier van werken een opperste concentratie. De kunstenaar staat vaak lang te kijken alvorens hij begint. We ervaren in zijn werk de dynamiek en vooral ook de grootsheid van de krachten in de natuur. De kunstenaar attendeert ons op een bijna tijdloze wereld, waarin de mens ondergeschikt is.

Ton de Vreede

De aanleiding tot mijn werk wordt vaak gehaald uit de mythologie.

De aangesneden thema 's (natuur, ethiek, verlangen etc.; die ogenschijnlijk gewone alledaagse dingen) blijken nog steeds een grote actuele/ universele waarde te bezitten, en zijn min of meer een neerslag van mijn 'reis' door het leven.

Deze reis wordt mede gevisualiseerd door het gebruik van bootvormen en wagentjes.

De wagentjes zijn o.a. verbeeldingen van menselijke eigenschappen en karaktertrekken.

Door de vormgeving en het materiaalgebruik kom ik tot boeiende, soms humoristische verbeeldingen van mijn onderwerpen.

Ik werk met steen, glas en metaal.

Vooral de tegengestelde eigenschappen van het materiaal zijn interessant.

Het contrast vormt een leidraad in mijn werk, zowel inhoudelijk als in de vormgeving en het materiaalgebruik.

(Massief - transparant, open - gesloten, licht - donker, leven - dood en organisch - geometrisch zijn hiervan enkele voorbeelden).

Regelmatig worden er ook bestaande voorwerpen verwerkt in de beelden.

Dit versterkt het contrast met het gefantaseerde deel van het beeld, en zo wordt het alledaagse (massaproduct) met het unicum gecombineerd.

Nieuw is het gebruik van LED verlichting in de beelden.

De ongrijpbaarheid van het licht wordt gecombineerd met de tastbaarheid van de materie.

Zoveel mogelijk wordt gebruik gemaakt van het 'afvalmateriaal' van glas-, steen- en metaalverwerkende bedrijven.

Zelfs mijn eigen 'restmateriaal' kan dienen als bron van inspiratie.